Uwaga! Wyniki konkursu na najpiękniejszą dynie!
Chcielibyśmy bardzo podziękować za udział w konkursie wszystkim, którzy wysłali do nas prace. Wybór był bardzo trudny, wszystkie dynie były równie piękne.
Postanowiliśmy wyróżnić prace następujących osób:
1 miejsce Kinga Bukowska 3R
2 miejsce Aleksandra Szczęśniak 3C
3 miejsce Zuzanna Wojnowska 2CP
Zwycięzcom gratulujemy! Nagrody wręczymy, gdy wrócimy do szkoły.
Oczywiście każdy z uczestników otrzyma dodatkowe punkty do zachowania.
Klasa II CG organizator konkursu
A tak na marginesie:
Dynia ma wiele wartości odżywczych, jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.
Dynia to sezonowe warzywo, które w dużej mierze kojarzy nam się z Halloween. Odmian dyni jest bardzo dużo, ale każda dynia ma wartości odżywcze. Właśnie te wartości odżywcze dyni docenili już meksykańscy Indianie. Dynia znalazła zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni (przepisy na przetwory z dyni są przekazywane z pokolenia na pokolenie).
Pierwsze ciasto dyniowe zostało przyrządzone przez jednych z pierwszych osadników w Ameryce, a była nim wydrążona dynia wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie upieczona.
Obecnie dynie uprawiane są przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Za "dyniową stolicę świata" uważa się Motron w stanie Illinois. W USA dyni używa się nie tylko w kuchni. Jest też ona symbolem Halloween, które narodziło się w tym kraju. Jednak z tych przeznaczonych na "strachy" w Halloween niekoniecznie da się przyrządzić smaczne potrawy, dynie dzielą się bowiem na dwie główne kategorie - jadalne i ozdobne. Nie wszystkie są pomarańczowe - istnieją odmiany białe, niebieskawe, a nawet czerwona europejska.
www.poradnikzdrowie.pl