Przez żołądek do… mózgu, czyli kilka słów o warsztatach z języka niemieckiego w Toruniu
Rozpoczął się 2024 rok, ale wciąż żyjemy wspomnieniami z ubiegłego…
Nie od dziś wiadomo, że nauczanie poprzez działanie i zaangażowanie zmysłów przynosi najlepsze rezultaty. Jeżeli dołączy się do tego jeszcze ciekawostki, sukces jest nieunikniony. Któż z nas nie jest ciekaw, jak smakował ogon bobra czy zupa z raków? C. 14 grudnia uczniowie klasy 4A, 4B i 4C wybrali się na wycieczkę do Torunia. Odwiedzili Uniwersytet Mikołaja Kopernika i zwiedzali Rynek Staromiejski w świątecznej odsłonie. Dzięki zaproszeniu Wydziału Humanistycznego, a dokładniej – Katedry Literatury, Kultury i Mediów Niemieckiego Obszaru Językowego wzięli udział w specjalnych zajęciach, na których dowiedzieli się, jak pracuje filolog badający teksty źródłowe. Jako temat przewodni została wybrana tematyka kulinarna naszego zachodniego sąsiada - Niemiec. Uczestnicy mogli przeczytać stare niemieckie przepisy kulinarne i wspólnie zastanowić się nad specyfiką dań. W grupach przygotowali jadłospis inspirowany dawnymi epokami. Zajęcia były prowadzone przez Panią Doktor Annę Mikołajewską i Pana Doktora Wolframa Meyer zu Uptrup wraz z studentami germanistyki w Toruniu. Po trudach nauczania o dawnej kuchni uczestnicy wyprawy wybrali się do współczesnej jadłodajni – McDonalda ;)