II Forum Zdrowia
W dniu 7 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół Budowlanych odbyło się II Forum Zdrowia z okazji przypadającego Światowego Dnia Zdrowia.
Tematem przewodnim spotkania była „Zdrowa żywność a żywność zmodyfikowana genetycznie”.
Swoją wiedzą na ten temat podzieliły się Pani Agnieszka Szałkowska absolwentka Zespołu Szkół Budowlanych a obecnie trenerka z firmy Klub Zdrowia oraz Pani Magdalena Rucińska biotechnolog żywności w Firmie FROSTA .
W Forum uczestniczyli uczniowie klas pierwszych, którzy na tę okoliczność przygotowali plakaty prezentowane na wystawie, a także prezentacje multimedialnena temat wykorzystania biotechnologii w modyfikacji organizmów i żywności.
Najlepsze z prezentacji były prezentowane przez uczniów klasy IR: Agnieszkę Bzdawkę i Sarę Krzyżanowską oraz Jakuba Lubiatowskiego i Kacpra Waligórskiego.
Forum utrwaliło naszą wiedzę i dało przekonanie, że produkty inżynierii genetycznej są dziś obecne niemal wszędzie. Jedni boją się modyfikowanej żywności, inni zaś są ich gorącymi zwolennikami, ale pamiętajmy jednak o tym, że wszystkie nasze decyzje jakie podejmujemy w zakresie odżywiania powinny służyć naszemu zdrowiu.