"Detal z Piernika" - wykonaj detal architektoniczny w materiału ekologicznego i jadalnego
Opublikowano: 2018-12-02 16:38
Przedmiotem konkursu jest wykonanie detalu architektonicznego (np. rozety, gzymsu, płaskorzeźby itp.) upieczonego z ciasta piernikowego.
Zasady i przebieg konkursu
- Prace należy przekazać do sali 208 do dnia 12.12.2018r.
- Prace należy wykonać samodzielnie, niedopuszczalne jest użycie gotowych produktów cukierniczych.
- Praca przyniesiona może być wykonana techniką dowolną, gwarantującą jadalność i bezpieczeństwo spożycia. Materiały użyte w procesie budowlanym muszą być jadalne (zakaz używania kleju na gorąco).
- Wymiary pracy w rzucie nie mogą przekraczać formatu A2 (420x297)
- Prace można wykonać w zespołach maksymalnie 2 osobowych.
Cele konkursu:
- Połączenie pasji cukierniczej z wiedzą o architekturze.
- Poszerzanie zainteresowań uczniów.
- Zachęcanie młodzieży do pracy na różnych źródłach informacji, jej selekcji i wykorzystania do tworzenia nowatorskiej pracy ucznia.
Do konkursu mogą przystąpić wszyscy uczniowie Zespołu Szkół Budowlanych im. Jurija Gagarina w Bydgoszczy.
Kryteria oceny prac:
- Wartość estetyczna pracy.
- Stopień skomplikowania pracy.
- Samodzielność pracy.
- Techniczna poprawność wykonania (efekty smakowe i zapachowe).
Zasady przyznawania nagród:
- Kapituła Konkursowa składać się będzie z nauczycieli Zespołu Szkół Budowlanych w Bydgoszczy.
- Nagrody zostaną przyznane w jednej kategorii.
- Spośród dostarczonych prac kapituła wyłoni 3 laureatów pierwszych miejsc.
- Dodatkowe wyróżnienie dla swojego faworyta przyznają uczniowie podczas głosowania.
- Decyzja Kapituły Konkursowej jest ostateczna.
- Lista zwycięzców zostanie opublikowana na stronie internetowej szkoły oraz oficjalnym profilu szkoły na fb.
Dyplomy oraz nagrody zostaną wręczone do dnia 20.12.2018r.
Zapraszamy do udziału w pierniczkowej zabawie.