"Detal z Piernika" - wykonaj detal architektoniczny w materiału ekologicznego i jadalnego

Opublikowano: 2018-12-02 16:38

Przedmiotem konkursu jest wykonanie detalu architektonicznego (np. rozety, gzymsu, płaskorzeźby itp.) upieczonego z ciasta piernikowego.

 

Zasady i przebieg konkursu

  • Prace należy przekazać do sali 208 do dnia 12.12.2018r.
  • Prace należy wykonać samodzielnie, niedopuszczalne jest użycie gotowych produktów cukierniczych.
  • Praca przyniesiona może być wykonana techniką dowolną, gwarantującą jadalność i bezpieczeństwo spożycia. Materiały użyte w procesie budowlanym muszą być jadalne (zakaz używania kleju na gorąco).
  • Wymiary pracy w rzucie nie mogą przekraczać formatu A2 (420x297)
  • Prace można wykonać w zespołach maksymalnie 2 osobowych.

Cele konkursu:

  • Połączenie pasji cukierniczej z wiedzą o architekturze.
  • Poszerzanie zainteresowań uczniów.
  • Zachęcanie młodzieży do pracy na różnych źródłach informacji, jej selekcji i wykorzystania do tworzenia nowatorskiej pracy ucznia.

Do konkursu mogą przystąpić wszyscy uczniowie Zespołu Szkół Budowlanych im. Jurija Gagarina w Bydgoszczy.

 

Kryteria oceny prac:

  • Wartość estetyczna pracy.
  • Stopień skomplikowania pracy.
  • Samodzielność pracy.
  • Techniczna poprawność wykonania (efekty smakowe i zapachowe).

Zasady przyznawania nagród:

  • Kapituła Konkursowa składać się będzie z nauczycieli Zespołu Szkół Budowlanych w Bydgoszczy.
  • Nagrody zostaną przyznane w jednej kategorii.
  • Spośród dostarczonych prac kapituła wyłoni 3 laureatów pierwszych miejsc.
  • Dodatkowe wyróżnienie dla swojego faworyta przyznają uczniowie podczas głosowania.
  • Decyzja Kapituły Konkursowej jest ostateczna.
  • Lista zwycięzców zostanie opublikowana na stronie internetowej szkoły oraz oficjalnym profilu szkoły na fb.

Dyplomy oraz nagrody zostaną wręczone do dnia 20.12.2018r.
Zapraszamy do udziału w pierniczkowej zabawie.